Hur kan vi hjälpa dig?

Här hittar du svaret på de vanligaste frågorna som kommer in till Krys support

Vad innebär det att lista sig på en vårdcentral?

Fritt vårdval innebär att du kan välja att tillhöra den vårdcentral som passar dig bäst, oavsett om den ligger i regionen där du är folkbokförd eller någon annanstans. Det gäller alla vårdcentraler som drivs av en region och privata vårdcentraler som har avtal med regionen. När du gör ett sådant val har du listat dig vid den vårdcentralen. Det kostar inget att lista sig och du behöver inte vara listad någonstans om du inte vill.

Oavsett var du är listad har du alltid rätt att söka vård på vilken vårdcentral du vill, i hela Sverige. Du bör dock i första hand vända dig till den vårdcentral du är listad på. 

Du kan inte vara listad på flera vårdcentraler samtidigt. Du avlistas därför från din nuvarande vårdcentral när du väljer att lista dig hos någon annan, till exempel hos Kry. Om du står i kö för att lista dig på annan vårdcentral, förlorar du din plats i denna kö. 

Du kan byta vårdcentral högst två gånger på ett år, om det inte finns särskilda skäl för att göra det fler gånger. Ibland är vårdcentralerna fulla och då kan de inte lista fler patienter. Det innebär att du kan bli placerad i kö om du vill byta tillbaka till din gamla vårdcentral.

 

Här har vi samlat fakta kring listning hos Kry. 

r hittar du info om hur du byter vårdcentral.

Här kan du läsa mer om våra vårdcentraler.